Zorg op maat
Bij onze praktijk geloven we in een holistische benadering van klachten, waarbij we samen met onze cliënten en hun systeem werken aan het begrijpen en aanpakken van de zorgen waar ze tegenaan lopen. Wij hanteren een systeemgerichte werkwijze, wat betekent dat we niet alleen naar de klachten van het individu kijken, maar ook naar de bredere context waarin deze klachten zich voordoen.
Hoewel we individuele sessies kunnen aanbieden voor kinderen of jongeren, vinden wij het essentieel dat het systeem rondom hen ook een actieve rol speelt in het proces. Dit betekent dat ouders en andere belangrijke mensen vaak betrokken worden bij de zorg, zodat we samen kunnen werken aan oplossingen en duurzame veranderingen. Het is belangrijk dat ook zij inzicht krijgen in hun eigen aandeel in het geheel. Door deze systeemgerichte aanpak zorgen we ervoor dat niet alleen het individu, maar ook het systeem wordt ondersteund. Dit leidt vaak tot betere en langduriger resultaten, omdat het hele netwerk van de cliënt zich bewust wordt van de dynamiek en gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor de verandering. Zo creëren we een solide basis voor herstel, groei en verbetering, zowel voor het individu als voor het systeem als geheel.
Behandeling
Wij bieden Generalistische Basis GGZ voor kind, jeugd en hun systeem en Jeugdhulp op maat.
Er wordt binnen de praktijk naast de systeemgerichte aanpak, gewerkt met verschillende evidence-based behandelmethoden, waaronder cognitief gedragstherapeutische technieken, schematherapeutische technieken, EMDR en oplossingsgerichte technieken. Ook bestaat gedurende de behandeling de mogelijkheid om te werken met een VR-bril.
Je kunt bij ons terecht voor:
Diagnostiek
Bij Praktijk Imares Jeugd & Systeem zijn we gespecialiseerd in intelligentieonderzoek voor kinderen en jongeren bij wie er vermoedens zijn van meer- of hoogbegaafdheid. Voor kinderen van 5 tot 11 jaar gebruiken we in de meeste gevallen de KIQT+, een test die speciaal ontwikkeld is voor (hoog)begaafde kinderen en die een IQ-bereik heeft van 105 tot 170. Voor jongeren van 11 tot 20 jaar maken we standaard gebruik van de IDS-2, een uitgebreidere intelligentietest die verschillende aspecten van intelligentie meet en een IQ-bereik van 55 tot 145 heeft. De IDS-2 is geschikt voor kinderen en jongeren van 5 tot 20 jaar. Naast het meten van intelligentie, biedt deze test ook inzicht in executieve functies, sociaal-emotioneel functioneren, psychomotoriek en schoolse vaardigheden.
In een intakegesprek bespreken we samen welke diagnostiek het beste past bij de behoeften van je zoon of dochter. We kijken naar de mogelijkheden en stellen samen het onderzoek samen. Hierbij kiezen we voor een compleet IQ onderzoek, of voor een onderzoek op maat indien er aanvullende diagnostiek gewenst is. Het onderzoek wordt afgenomen door een van onze collega’s met expertise op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid.
Een IQ-onderzoek bij onze praktijk bestaat uit:
* Hiernaast is het natuurlijk altijd mogelijk om na het onderzoek psycho-educatie sessies met het kind (en evt. ouders) en extra adviesgesprek(ken) met school in te plannen. Maar ook om systeem therapeutische gesprekken met het gezin te voeren om elkaar beter te kunnen begrijpen en de onderlinge band te versterken.
Hiervoor geldt ons normale particuliere tarief.
Oké Mama - Hé mama, Hoe is het met je?
Soms loopt het allemaal anders dan je had gehoopt en verwacht. Misschien is je kinderwens niet vanzelfsprekend in vervulling gegaan. Of ben je zwanger en toch niet blij. Ben je bang voor de bevalling. Misschien ben je net moeder geworden en komt het echte moedergevoel maar niet. Je voelt je onzeker in je rol als moeder.
Je bent somber... verdrietig... boos. Als je dit herkent, kan het prettig zijn de hulp in te schakelen van een psycholoog.
Psycholoog Marjolein Brandenburg is gespecialiseerd in behandeling van bevallingsangst, psychische problemen tijdens de zwangerschap en de kraamtijd en tijdens de eerste maanden na de komst van je kindje. De therapie sluit aan bij wat je nodig hebt.
Blijf er niet mee rondlopen
In de zwangerschap, tijdens de kraamtijd of in de eerste periode met je baby kunnen psychische klachten ontstaan door verschillende redenen. Voel je je somber, ben je verdrietig of boos? Blijf je maar piekeren en vraag je je af hoe je ooit van je baby kunt houden? Blijf er niet mee rondlopen.
Je bent zwanger en niet blij...
Heb je lang moeten wachten op je zwangerschap of is het proces er naar toe ingrijpend geweest? Helaas kampt 1 op de 4 zwangere vrouwen met mentale problemen, is down of krijgt zelfs te maken met depressie. Maar liefst 11% van de zwangeren heeft een vorm van depressie en daarmee een alles behalve rooskleurige zwangerschap. Van een roze wolk is helemaal geen sprake. En omdat er een taboe heerst rondom negatieve gevoelens blijven veel vrouwen rondlopen met depressieve emoties, terwijl er eigenlijk heel simpel wat aan gedaan kan worden: praat erover. Met je partner, familie, vrienden of met een professional. Dat is Okee Mama.
Bang voor de bevalling
Veel vrouwen zien op tegen de bevalling. Ze zijn bang voor de pijn of gewoon bang dat er iets misgaat. Helemaal niet gek, want je weet niet wat je moet verwachten. Heb je specifieke angst voor de bevalling door een eerdere ingrijpende bevalling of heb je negatieve ervaringen die de emotionele betrokkenheid blokkeren (of eerdere ervaringen die een goede hechting belemmeren)? Okee Mama kan je helpen.
Depressief en down
De kraamtijd en de eerste maanden met je baby zijn soms zwaar. Je bent hondsmoe, en het lijkt alsof je leven nooit meer ‘normaal’ wordt. Door hormoonschommelingen en uitputting zijn kersverse moeders overgevoelig, prikkelbaar en verdrietig. Bij de meeste vrouwen verdwijnen deze gevoelens vanzelf, maar dat geldt niet voor alle vrouwen. Door een combinatie van factoren ontwikkelen ze een serieuze depressie. Ze voelen zich onder meer somber, vermoeid, angstig, of schuldig. Dit heet een postpartum depressie of postnatale depressie, een depressie na de bevalling.
In het kort
Professionele hulp vragen is okee
Jonge ouders van Nederland, het is okee om je af en toe niet okee te voelen. Een kinderwens hebben, zwanger zijn, bevallen, het zijn levensfases die specifieke vragen en gevoelens oproepen. Gevoelens van blijdschap, maar soms ook onzekerheid, angst of
somberheid. Dat je moet wennen aan de nieuwe situatie is okee. Als je het gevoel hebt dat je er samen niet uitkomt, schakel dan professionele hulp in. Praat erover. Je kunt terecht bij Okee Mama.
Intake & behandelplan
In het eerste gesprek is er alle ruimte voor kennismaking. Soms loopt een zwangerschap, bevalling of de eerste periode met je kindje heel anders dan je had gehoopt. We praten over waar jij mee worstelt en hoe je dit anders zou willen. We bespreken een plan van aanpak zodat je wordt geholpen op een manier die bij je past. Na het eerste gesprek maken we afspraken om elkaar op regelmatige basis te zien. Als je een verslag wilt ontvangen van het plan van aanpak is dat mogelijk.
Behandeling
Met een breed aanbod van behandelingen helpt Okee Mama op een manier die bij je past:
1. Psycho-educatie
Tijdens psycho-educatie krijg je voorlichting en advies over je psychische klachten. Okee mama geeft je achtergrond en inzicht bij de oorsprong van klachten en tips hoe je ermee om te gaan. Ook krijg je advies. Psycho-educatie kan goed samengaan met therapie. Wat is psycho-educatie? Wil je weten of psycho-educatie jou kan helpen? Stuur ons een berichtje via het aanmeldformulier.
2. EMDR-therapie
EMDR-therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan heel goed helpen als je voor of na je bevalling last hebt van nare herinneringen, angst en stress. Beangstigende gedachten, beelden of herinneringen kun je een plek geven en de emoties die je daarbij hebt ervaren, verdwijnen. Hoe gaat EMDR in z’n werk? Wil je weten of EMDR jou kan helpen? Stuur ons een bericht via het aanmeldformulier.
3. Cognitieve gedragstherapie
Met deze therapie helpt Marjolein om je manier van denken en doen te veranderen. Door te praten over jouw gedachten en emoties leer je om jouw situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Je denkt weer in oplossingen in plaats van negatieve gedachten. Zo word je somberheid en gepieker de baas, op eigen kracht. Door te oefenen met ‘nieuw’ gedrag kun je opnieuw ontdekken dat je moeilijke situaties aan kan.
4. ACT-therapie
Dankzij ACT (Acceptance Commitment Therapy) kun je ontdekken welk controle-gedrag jij hebt bij moeilijke situaties. We richten ons niet op ervaringen die niet direct beïnvloedbaar zijn, zoals emoties en gedachten, maar op iets wat we wel kunnen beïnvloeden: je eigen gedrag. Zo leer je om te accepteren dat je niet alles zelf in de hand hebt, maar wel kunt bepalen op welke manier je met problemen en uitdagingen omgaat.
Locaties:
Bilthoven:
Planetenbaan 1, 3721 KA BILTHOVEN
Zeist:
Laan van Beek en Royen 39, 3701 AK ZEIST
Praktijkhouder:
Praktijk Imares Jeugd & Systeem
Marieke van Oosteren-Reeuwijk
telefoon: 06 49 73 57 57
Email: info@praktijkimares.nl
Copyright @ All Rights Reserved